Inventarisatie

Het inventariseren en juist determineren is de eerste belangrijke stap bij de bescherming van mieren. EIS Kenniscentrum Insecten voert veel miereninventarisaties uit en de verzamelde gegevens van rode bosmieren worden bijgehouden in een landelijke bestand en ook in de NDFF geplaatst. Inventarisaties doen wij vaak in nauwe samenwerking met de landelijke specialisten die zich verenigen in de Mierenwerkgroep van de Nederlandse Entomologische Vereniging; deze werkgroep houdt excursies en studiedagen.

Niet alleen van rode bosmieren worden door EIS gegevens verzameld, maar van alle mierensoorten. De diversiteit aan alle miersoorten of de aanwezigheid van enkele habitatspecialisten kan veel zeggen over de kwaliteiten van een gebied. Ook kunnen beheer-, herstel-, en ontsnipperingsmaatregelen geformuleerd of geëvalueerd worden aan de hand van de mierengemeenschap.

Vondst van glanzende gastmieren op bosmiernest

Koepelnestje van gewone satermier

De habitatspecialist zeggensteekmier

Over Bosmieren.nl

Bosmieren.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als inleiding op kennis en informatie over deze belangrijke en boeiende insectengroep.
Deze website kwam mede tot stand door een subsidie van de Van der Hucht De Beukelaar Stichting en de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting.

Over EIS

Stichting EIS Kenniscentrum Insecten  doet onderzoek aan insecten en andere ongewervelden en geeft voorlichting en adviezen over beheer en beleid.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl